Het verhaal van Alice Hart – Holly Ringland

Het verhaal van Alice Hart

Het boek stond al een hele tijd in mijn lijst. Toch trok het me niet om te gaan lezen. Met name door de titel denk ik. Maar na enkele positieve berichten toch besloten dit boek te gaan lezen en zeker geen spijt! Wat een indrukwekkend verhaal. Het is een heftig boek met een zwaar onderwerp. Maar prachtig om te zien hoe krachtig de mens is.

Waar gaat het boek over

Alice woont aan zee samen met haar moeder en gewelddadige vader. Alice droomt ervan om haar vader in brand te steken In de hoop dat hij net als in haar boeken zal herrijzen uit zijn as als betere vader. Op een dag ontstaat er echt brand in huis. Vader en moeder komen hierbij om. Alice voelt zich schuldig. Door de traumatische ervaring en het schuldgevoel praat ze niet langer.

Uiteindelijk gaat Alice bij haar oma wonen. Haar oma woont op een bloemenkwekerij. Hier wonen veel vrouwen die herstellende zijn van trauma’s. Alice is onder de indruk van deze vrouwen. Ze spreken door middel van de betekenis van bloemen. De boerderij vindt ze echter vreselijk, ze mist de zee. Ook wil ze graag van haar oma het verhaal van haar ouders horen. Haar oma kan er echter niet over praten en dit frustreert Alice. Als ze op een dag een rivier ontdekt is ze dan ook erg blij. Ze probeert dagelijks te gaan zwemmen. Hier ontmoet ze ook Oggi.

Oggi weet er uiteindelijk voor te zorgen dat Alice ook weer gaat praten. Alice sluit vriendschappen met de vrouwen op de boerderij en is blij dat ze naar school mag. Als Alice volwassen wordt escaleert echter de band met haar oma. Alice kan de geheimen niet meer verdragen en slaat op de vlucht. Ze komt terecht bij een dierenarts die zich over haar ontfermt. Alice is echter bang voor iedereen. Zal ze haar verleden achter zich kunnen laten? Zal het haar lukken om vriendschappen te sluiten en een liefdesrelatie te vinden? En zal haar oma haar ooit nog vertellen hoe het zit met haar verleden?

Over de schrijfster

Holly Ringland groeide op in Australië en reisde als 9-jarige door Noord-Amerika met haar familie. Ze heeft gewerkt in het Uluru-Kata Tjuta Nationaal Park. Haar eerste boek is het verhaal van Alice Hart. Dit won meteen prijzen en is in veel landen uitgegeven. Haar tweede boek zal worden uitgegeven in 2022.

Wat vond ik van het boek


Het is een erg indrukwekkend verhaal. Uit het boek blijkt duidelijk hoeveel impact mishandeling heeft op een familie. Ook blijkt hoe lang dit nog doorwerkt. Alice is een dapper meisje dat veel moet doorstaan. Ook als ze volwassen is krijgt ze met de nodige uitdagingen te maken. Het is prachtig om te zien hoe ze zich uiteindelijk ontwikkelt tot een sterke vrouw.

Alleen in de eerste bladzijden staan al enkele prachtige wijsheden verwerkt:

“Alice zou zich deze dag altijd blijven herinneren als de dag waarop haar leven onherroepelijk veranderde ook al duurde het nog twintig jaar voordat ze inzag dat het leven slechts achterwaarts begrepen kan worden, maar voorwaarts moet worden geleefd. Meestal heb je geen oog voor je omgeving zolang je je erin bevindt”.

“Achteraf verbaasde het haar hoe gemakkelijk het was om iets te doen waarvan altijd was gezegd dat ze het niet kon en niet mocht. Het was gewoon een kwestie van doen. De eerste stap zetten, en dan de volgende.”

1 reactie op “Het verhaal van Alice Hart – Holly Ringland”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.