Mijn boekenjaar 2020 – Hebban blog

Af en toe ben ik ook actief op hebban. Een community voor lezers van alle soorten boeken. Hierin kun je bijhouden hoeveel boeken je wilt lezen in een jaar, welke boeken je gelezen hebt en je vindt hier ook recensies over boeken. Zij vroegen nu om een blog te schrijven over je boekenjaar. Het leek me wel een goed moment om het jaar te reflecteren. Ik heb ontzettend veel kunnen lezen, dat is een ding wat zeker is!

Dit is wat ik geantwoord heb op de vragen van Hebban:

Mijn boekenjaar was uitermate bevredigend. Sinds februari zit ik in de ziektewet. Maar daardoor had ik alle tijd om te lezen. Eigenlijk is 2020 voor mij überhaupt een prima jaar. Natuurlijk is het niet fijn dat ik ziek ben en niet in staat om te werken. Maar het heeft ook hele mooie dingen gebracht. Veel tijd om te wandelen en te genieten van de natuur. Twee keer een weekje weg geweest met mijn ouders. Normaal gesproken brengen we onze vakanties apart door. Dus dit was echt quality-time. Ook veel gewandeld met mijn ouders, dus onze band werd een stuk sterker. Door corona had ik nu de mogelijkheid om te overwinteren in Spanje waardoor ik me beter voel. En ik heb dit jaar veel tijd kunnen besteden aan persoonlijke ontwikkeling en trainingen. Daarnaast heb ik veel tijd gehad om te knutselen en wat achterstallige fotoalbums te maken. En dus veel tijd om te lezen. Heerlijk!

Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?

Allereerst heb ik dit jaar zoveel kunnen lezen, dat het me leuk leek om dit te delen. Daarom ben ik sinds november een boekenblog gestart, genaamd petraleest.nl. Ik deel hierop recensies over romans en feelgoods die ik lees. Ik vond het maken van een website en de bijbehorende afbeeldingen in ieder geval al leuk om te doen. 

Daarnaast denk ik de serie Virgin River van Robyn Carr. Toen ik ineens alle tijd had om te lezen, leek het me hét moment om met een serie te beginnen. Daarvoor stelde ik dat iedere keer uit. Ik ken mezelf namelijk. Als ik eenmaal begin kan ik niet stoppen en gaat het ten koste van mijn nachtrust. Ik vond de serie fantastisch. Heerlijk hoe haar personages zijn uitgewerkt. Het voelt echt alsof je er zelf woont. En nadat ik Virgin River uit had, ben ik meteen doorgegaan met haar andere series. Net zulke fijne series. En erg leuk om nog weer details uit de andere series terug te zien komen. Ik heb echt ontzettend genoten van deze boeken.

Heb je je Reading Challenge gehaald?

Ruimschoots. Maar dat kon met al die extra tijd ook niet missen. Ik denk dat ik nog wel wat boeken ben vergeten te noteren in de challenge, maar heb zeker meer gelezen dan het dubbele van wat ik had gewild. Ik had er 50 gepland, ga inmiddels over de 100 heen, maar denk dat ik in werkelijkheid zeker 150 boeken of meer heb gelezen. Soms ging ik zo snel dat ik ze vergeten ben te noteren.

Wie is je favoriete boekverkoper?

Ik ben lid van bookchoice. Erg leuk om verrast te worden met boeken. Daardoor lees ik soms ook boeken die ik anders niet zou kiezen. Verder kies ik toch wel vaak voor bruna of bol of rechtstreeks op de site van de uitgeverij. Ik lees met name ebooks. Maar dit zou ongetwijfeld beter kunnen.

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?

Dit soort vragen zijn voor mij echt drama. Ik kan nooit kiezen… zoveel mooie boeken. Maar van de boeken van Robyn Carr heb ik ontzettend genoten en de Stroopwafelshop van Astrid Harrewijn vond ik ook erg mooi. Ik wil alleen geen afbreuk doen aan de anderen, want ik heb echt heel veel mooie boeken gelezen dit jaar en ze zijn allemaal op een bepaalde manier indrukwekkend, mooi of humoristisch. Ik heb er maar een paar gelezen die ik niet echt de moeite waard vond. 

Met welk boek ga je 2021 in?

Dat weet ik nu nog niet. Dan moet ik dit blog misschien nog even aanpassen op 31 december, haha! Maar op mijn lijstje voor de komende weken staat in ieder geval nog: Omkijken naar morgen, Leef, lach, loch, Dromen van italië, Misverstand in Milaan, het dorpje Happiness en winter in Cockleberry Bay. Ook een heerlijke serie. Dus grote kans dat het met één van deze boeken is. Al zou het natuurlijk ook kunnen dat ze dan al uit zijn. 

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?

Nog zo’n moeilijke vraag. Zijn er nu eigenlijk al teveel. In ieder geval naar de Zevende zus van Lucinda Riley. Daarnaast de nieuwe serie van Jenny Colgan en de nieuwste van Jennifer Probst. Maar er staan nu al meer dan 20 boeken op mijn wensenlijstje geloof ik, dus dat wordt nog moeilijk kiezen. 

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?


In eerste instantie hetzelfde. Onder normale omstandigheden is 50 boeken een uitdaging. Uiteraard zal het afhangen van hoe het jaar verloopt. In ieder geval hoop ik veel mooie boeken te kunnen lezen en mezelf in andere werelden te kunnen begeven. 

Ik wens iedereen goede feestdagen en een goed 2021 met hopelijk veel mogelijkheden om te lezen!

Voor de hebban leden is mijn hebban blog hier te vinden:

https://www.hebban.nl/blogs/het-boekenjaar-van-petra-postma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.